Бързи и Лесни Съвети При Спининг Риболов на Пъстърва с Блесни Panther Martin (част 1) - Риболовен магазин, блесни, воблери, въдици, panther martin.

Бързи и Лесни Съвети При Спининг Риболов на Пъстърва с Блесни Panther Martin (част 1)

list В: Пъстърва On: comment Коментар: 1 favorite Прочитания: 3741

Panther Martin - страхотни блесни създадени още в годините преди Втората световна война. Блесни с голяма история, счелили много битки, с много трофейни хищници зад гърба си, с листо, което вибрира по всяка хищна нотка в пъстървата!

Panther Martin

Днес ще се опитам да предам малко от опита си на онези от вас, които искат да вземат от него, да го използват, да обогатят своите знания при риболов на пъстърва с блесните Panther Martin или след прочита му просто да си кажете: „Аз това си го знам“.

Един добър и опитен спинингист  винаги ще знае на какви блесни и как може да разчита на тях при риболов на пъстърва. Това обаче не е така лесно за колегите, които тепърва започват да прохождат в този риболов или имат по-малко опит. Защото този вид риболов, особено на малка планинска река, често е самотен и няма кой да даде жокер. А винаги е хубаво да усетим хлъзгавата и шарена ледена принцеса от другата страна на влакното, което използваме. Тук бегло ще засегна какво влакно да използваме, то е много важно, но всеки трябва да стигне до собствен избор и до това кое му е по- удобно. Аз лично ловя и с монофил, и с плетено. Монофил, като YGK NASULY N-WALKER NYLON използвам в малките планински реки, където дистанцията на замятане рядко надвишава 10 метра. При това малко разстояние няма голяма разтегливост и това не оказва решаващо значение, дори помага за нанасянето на по-малки щети на рибите. Обратно, когато ловим в по-големи реки, където дистанция над 10 метра е нещо стандартно, тогава залагам и на плетено влакно, защото позволява да се използва по-тънка линия с по-високи якостни качества. В същото време рибите са по-едри, трябва да се спират точно пред подмола и има моменти, в които трябва да се действа безпощадно, моменти в които няма място за игра, а за бърза и точна реакция. Тогава всеки сантиметър разтегливост може да е важен. Запознайте се със страхотното 4 нишково плетено влакно на YGK, което ще ви даде дистанция, сигурност, износоустойчивост и никаква разтегливост-  YGK REAL SPORT G-SOUL X4 UPGRADE.

YGK-G-Soul-X4-Upgrade

Естествено както казах и по-горе всеки стига сам до своята истина...с опита, който придобива и може да ловите с плетеняк в малка река и с монофил в голяма. Значение за влакното има и въдицата, която използвате, но тази тема няма да я засягаме тук.

Връщаме се отново на блесни Panther Martin - страхотна примамка в арсенала ни. В основата на спининговия риболов на балканска пъстърва е да се върви внимателно и тихо,  да се наблюдава, каквото и когато можем да видим, да се мисли и да се реагира. Удоволствието да усетиш удара, след като си стигнал до правилната примамка, удоволствието да усетиш удара след като реката ти е позволила да я разчетеш и си заметнал в правилната точка, удоволствието да видиш шарената риба до теб или в ръката си, след време на снимка в компютъра си или телефона, това е всичко в този риболов...или нищо ако не си я пуснал. Последното е право на собствен избор и всеки върви по своя път.

Като правило в ранна утрин се започва със светли блесни, сребристи. Тогава светлината е по-малко и те дават лекия проблясък, на търкаща се в дъното рибка, проблясък, който предизвиква вниманието на пъстървата. В здрача са по-лесно забележими за рибите. Пъстървата е любопитна риба и ако сме се приближили внимателно и тихо е много вероятно да я заинтригуваме. Тук като препоръка ще насоча вниманието ви към PMAS- Martin Tutto Argento или сребристите цветове на PMRO- Originale. Едните са изцяло сребристи, а другите са със сребърни цветове на листото и тяло в други окраски. Естествено, че може да разчитаме и на холограмките, макар че лично аз имам доста успехи с тях и в светлите вирове, и в по-късните часове на деня, но не подценявайте никой модел.

По-късно когато слънцето започне да се вдига високо и лъчите му станат ярки може да заложите на жълти или медни цветове. Те не отразяват толкова силно светлината и имат по-леки отблясъци. Аз бих заложил на PMR SAL- MARTIN SALAMANDRA , PMV- Martin Con Punti и др.

panther martin salamandra

Тук вече сребърните листа на блесната могат да имат агресивен и рязък отблясък, който дори да стресне пъстървата. Това обаче в никакъв случай не бива да ги изключва от арсенала по това време на деня. Винаги можете да попаднете на достатъчно тъмен и скрит от светлината вир, или надвиснали над водата гъсти клони. Вижте втора част на Бързи и лесни съвети при риболова на пъстърва ТУК.

Такъми, които препоръчваме при риболова на пъстърва:

Въдица HTO Urban Finess

Влакно YGK монофил

Воблер Zeake Zertu Minnow

Кутия Meiho Reversible F86

Коментари

Публикувано на Friday, June 7, 2019 Публикувано от Ангел Кръстев Comment Link
Блесните са супер. Използвам ги за пъстърва и кефал.

Остави своя коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември